NEUROPSZICHOLÓGIA
A neuropszichológia a neurológiával szorosan együttműködve az idegrendszer veleszületett vagy szerzett éretlenségeit, zavarait vizsgálja, illetve akár a terápia lehetőségeinek meghatározásával, akár tényleges fejlesztéssel segíti a rehabilitáció folyamatát.
Elsősorban az agyi struktúrák éretlensége vagy sérülése által a pszichés funkciókban létrejött változásokra koncentrál. Ezek lehetnek kognitív, érzelmi, motivációs, szociális és viselkedéses jellegűek, továbbá érinthetik a mozgásszabályozás és az érzelmi folyamatok területét is.

A vizsgálat körülbelül 5-6 alkalmat vesz igénybe, mely a kiinduló kérdéstől függően lehet általános-feltérképező vagy specifikusabb-problémafókuszú. Mindkét esetben történik egy alapvető kognitív felmérés, mely magában foglalja a megismerő funkciók általános vizsgálatát: észlelés, figyelem, végrehajtó funkciók, emlékezet, nyelv, írás, olvasás, számolás, főként papír-ceruza tesztekkel, illetve megfigyeléses helyzetekben.

Javasolható eltérő pszichomotoros-, illetve beszédfejlődés, tanulási nehézségek, neurológiai zavarokhoz társuló kognitív nehézségek vagy agysérülés esetén, továbbá az idegrendszert érintő műtéti beavatkozás előtt és azt követően.
A neuropszichológiai terápia sajátossága, hogy gyakran már a vizsgálattal párhuzamosan elkezdődik.