RELAXÁCIÓS- ÉS SZIMBÓLUMTERÁPIA
A relaxációs- és szimbólumterápiák nonverbális pszichoterápiás módszerek, melyek mind egyéni, mind csoportos formában alkalmazhatóak. Előnyük, hogy számos élményünk nem, vagy csak nehezen és idővel válik szavakkal kifejezhetővé. A nem verbális módszereket beépítve a terápiás munkába, gyakran gyorsabban és hatékonyabban található megoldás egy-egy helyzetre, továbbá az érzelmi feszültség is nagyobb mértékben és rövidebb idő alatt csökkenthető.

A relaxációs technikák közül az autogén tréning az egyik orvosilag leginkább megalapozott módszer, mely J. H. Schultz berlini pszichiáter nevéhez fűződik. Az elnevezésben is benne van, hogy saját aktivitásunkat használja fel, és rendszeresen, tréningszerűen elsajátítható és végezhető gyakorlatok sorát tartalmazza. Önmagunkra és a testünkre történő figyelés, illetve annak ellazítása segítségével éri el a testi és a lelki egyensúly helyreállítását.
A teljes relaxációs szöveg elsajátításához és a gyakorlatok beépüléséhez 15-20 alkalomra van szükség. A rendszeres gyakorlás hatására kevesebb idő alatt és hatékonyabb pihenésre leszünk képesek, fokozódik testi és lelki tűrőképességünk, növekedhet a teljesítményünk, javul az életminőségünk és a közérzetünk, továbbá fejlődik önismeretünk.

A szimbólumterápia alapja az autogén tréning. Az alap relaxációt megtanulva, erre építve, ellazult állapotban képi megjelenítéssel dolgozunk. A mindeközben megtapasztalt testi élmények és belső képek szimbolikus jelentéseinek közös megértése fejti ki a fő terápiás hatást. Ezáltal átdolgozhatóak az érzelmi és viselkedéses minták, fejleszthető az önismeret és a kapcsolati tudás.

Javasolható megelőző, önismereti – személyiségfejlesztő és terápiás céllal is (például: érzelmi és szorongásos problémák, kapcsolati nehézségek, pszichoszomatikus- és személyiségzavarok esetén).